14+1 tipikus hiba medenceépítéskor

6 év tapasztalat és több száz medence után összegyűjtöttem a leggyakoribb medence építés hibákat

Szakemberek is elkövetik őket...

1. A kertnek annyi

Sajnos rombolással kezdődik az építés.

A fűnek lőttek, a virágágyást széttapossa a munkagép, a locsolórendszer kuka, a kocsibejáró megnyomódik a markoló alatt és minden csupa sár és por. Általában a hölgyek akadnak ki ilyenkor a legjobban. Kinéznek a konyhaablakon és azt kérdezik a nagy gödör és a földkupacok láttán: "Tényleg akartam én ezt???"

medence építés földásás

Tipikus látkép a konyhaablakból az első héten. Lehangoló, de itt nem szabad feladni!

2. Kimaradt a fal

A második tipikus hiba, hogy a gödör kiásásakor nem számolnak a falak szélességével. Elég banális hiba, de hát emberek vagyunk na. "6x3 m-es medencéhez akkora lyuk kell, nem?" - és a munkagépes vakarja a fejét. A min. 20-20 cm vastag falakat is bele kell számolni a munkagödör méreteibe! :)

Két lehetőség van: kisebb lesz a medence, vagy faragunk még a gödrön egy kicsit.

3. Több lett a föld

A kiásott, fellazított föld 30-50%-kal nagyobb térfogatú lesz, amikor a munkagép átforgatja. Ezt a föld elszállításánál vedd figyelembe! Kellemetlen lehet, hogy még 3-4 kanyarral többet kell fizetni a fuvarosnak! Számolj a föld lazulásával és így kérj kalkulációt az elszállításra!

4. Csövet? A betonba?

Hányszor hívtak már kész medencékhez ezekkel a szavakkal: "Kész van a medencetest, már csak ki kell fóliázni!" Szépen álltak a falak, csak a csövek és szerelvények maradtak ki a szerkezetből. Utólag drága, időigényes és többször kompromisszumokkal tarkított a csövek és szerelvények megfelelő elhelyezése. Kell a medence aljába megfelelő padlőösszefolyó, a falakba befúvó, szkimmer (fölöző), lámpatest. Ezekből sem mindegy milyen típus, márka kerül a betonba! Az olcsóbb végül drágább.

5. Létezik ebből fóliás típus is? Nem tudtam :(

A tájékozottabbak úgy építik meg a medencéjüket, hogy tesznek a betontestbe szerelvényeket. Ez szuper, jó pont! De még ekkor is lehet nagyot hibázni. Medencetest szerelvényekből létezik ún. betonos (festett, mozaik, csempe burkolathoz kifejlesztett) és fóliás típus. Amennyiben fóliás burkolatot szeretnél a medencébe, ahhoz fóliás szerelvényeket kell a betontestbe rakni. És nem utólag!

Ha betonos szerelvény került az építménybe, akkor azt - egy-két kivételtől eltekintve - ki kell vésni és ki kell cserélni fóliásra!

TIPP: festett medencébe érdemes előre fóliás szerelvényeket rakni - ha két év múlva kiderül, hogy mégis fólia legyen, jól fog jönni - tapasztalatból mondom...

6. Lyukas cső a betonban

A medencetestbe rakott PVC csövekkel óvatosan kell bánni. A nyomó PVC egy vastag falú cső, amely elbír akár 10 bar víznyomást is. Mivel a cső rideg, ezért az építéskor el lehet törni. A legalattomosabb példája a PVC cső szétrombolásának a betonvibrátor. A lelkes szerkezetépítő csapat szeretne jó minőségű betont átadni a megrendelőnek, ezért - ahogy szokták a beton öntésekor - vibrátorral tömörítik az anyagot. A PVC csövek körül tilos a betont vibrálni, mert a rezgő kavicsok kívülről kilyukasztják a vezetéket!

szétvibrált PVC cső medencében
Szétvibrált PVC cső egy medence alaplemezében. Egy rezgő kavics kívülről kilyukasztotta a csövet. Vésni és cserélni kellett a szakaszt.

7. Jajj, ez magas lett

Nagyon fontos a terepszintek egyeztetése a kivitelezés megkezdése előtt és kivitelezés közben! Az ún. 0,0 szint meghatározása elmaradhatatlan. Válassz ki egy viszonyítási szintet, amihez mindent mérhet a kivitelező. Ő ettől a szinttől lefelé fogja kiszámolni, hogy milyen mély gödröt ásson a medencének!

A medence körülötti terasz, a medence szegélykő szintje nagyon fontos, hogy tiszta legyen mindenki számára. Ha valami elcsúszik, elromolhat az összkép, vagy valamin változtatni kell menet közben: pl. mélyebb vagy sekélyebb lesz a medence a szintek tartása miatt; lépcsőt kell rakni a kertbe stb.

8. Így szép egyenes lesz a felület, mint a ház falán

Tipikus hiba és több helyen találkoztam már vele, hogy a dolgok egyszerűsítése érdekében és a "hőszigetelt is lesz a medence" ötlettől vezérelve egyesek XPS-sel borítják be a medencét belülről. Ez több dolog miatt sántít:

- ha hőszigetelést szeretnél a medencére, azt kívülről szükséges a falra tenni - ahogy a házakon tesszük;

- az XPS sérülhet a víz alatt ütés hatására, emiatt horpadás lesz a falon;

- a belülre tett XPS réteg el fog válni a faltól, mögötte megtelepszik egy jó adag baci és egy szuper gombatenyészet válik belőle;

Összefoglalva: ha hőszigetelt medencét szeretnél, akkor:

- kerüljön az XPS a zsalukövön kívülre

- vagy építsd a szerkezetet medencékhez kifejlesztett Porocell téglából - összességében egyszerűbb és gyorsabb lesz a kivitelezés és költséghatékonyabb lesz a medence üzemeltetése

9. A boltos azt mondta, hogy nem csúszik

A medence köré hivatalosan uszodai, C kategóriába sorolt, azaz erősen csúszásmentes burkolat helyezése az előírás. Ez olyan érdesített felületet jelent, amely nedves állapotban is tapadást biztosít a talpnak. A legjobb példák: térkő, lángolt gránit, csúszásmentes uszodacsempe, természetes homokkő, WPC burkolat.

Volt olyan ügyfél, akire rásóztak a boltban "csúszásmentesített", "különlegesen impregnált", simára polírozott édesvízi mészkőlapot, amelyen estek-keltek a gyerekek a medence partján. A fürdőszobai greslapok sem ebbe a kategóriába tartoznak! A medence partján csúszni fognak!

Járólapokból R12 vagy R13 besorolásút javaslunk.

10. A boltban azt mondták, hogy ez PVC cső

Aki nem konzultál medencegépésszel a kivitelezés előtt, de arról hallott, hogy csöveket kell tenni a betonba, hajlamos lehet a világosszürke PVC lefolyócsőre gondolni. A lefolyócsövek nem alkalmasak nagynyomású víz szállítására. A lefolyócsövek gravitációs vízürítésre lettek méretezve. A medencébe PVC nyomóvezeték való, amely alkalmas a szivattyúk által nyomott víz szállítására évtizedekig akár 10 bar nyomáson.

11. A padlóürítő kimaradt

Sok medenceépítéssel foglalkozó szakember sem ragaszkodik padlóürítő elhelyezéséhez a medence aljába. Ha ezt kihagyja, egyszerűbb a kivitelezés, de a medence tulajdonosa húzza a rövidebbet. A medence üzemeltetése sokkal egyszerűbb padlóürítővel: leereszthető rajta keresztül a medence vize, tökéletesebb vízhidraulikát lehet vele produkálni, ha a szkimmerrel együtt használjuk, védelmet nyújt a vízforgató szivattyúnak a leégés ellen, ha véletlenül a szkimmer alá esik a vízszint.

12. A nagyobb szivattyú drágább, jó lesz nekem ez a kicsi

A medence szűrőberendezés alulméretezése sok keserűséget okozhat. A víz és a benne lévő vegyszerek elkeveredése nem lesz olyan tökéletes, amely az algák elszaporodásának kedvez. Egy másik probléma, hogy nem fölözik le a szkimmerek a víz tetején úszó szennyeződéseket, ha túl gyenge a szivattyú. A gépészeti berendezések méretezésével szorosan együtt jár a csőrendszer méretezése is. Lehet egy szűrőberendezés megfelelő teljesítményű, ha alul van méretezve a csőrendszer keresztmetszete. Ekkor sem lesz megfelelő a hatás, sőt a szivattyú is feleslegesen le lesz fojtva. A medence fűtése szempontjából is fontos a szivattyú és a szűrőtartály helyes méretezése.

13. Csatorna nem kell

A medence üzemeltetés szempontjából a gépházba vezetett közművek szükséges minimuma villanyáram és a csatorna. A szűrőtartály tisztításakor heti szinten keletkezik a gépházban 50-150 liter szennyezett víz. Elvezethető egy slagon keresztül is valahová a kertbe, ami egy kényelmetlen félmegoldás. Kiépített csatornaág a hosszútávú és kényelmes megoldás.

A medence töltése történhet vezetékes vízről a gépházban vagy a kerti csapról slaggal.

14. Drága a csúszásmentes fólia, nekem nem kell

Medencékben az összes lépcsőfokra, valamint minden 90 cm-nél sekélyebb vízben lévő lépőfelületre csúszásmentes fólia telepítése szabványi előírás. A családtagok testi épségének megőrzése érdekében nem javaslom ennek a kispórolását a medencéből. Lépcsőn, sekély gyerekpancsolóban veszélynek tesszük ki a medence használóit. A normál medencefólia vízben olyan csúszós, mint a jég.

+1 Túl hamar kész lett a medence

A medence kivitelezésekor nagyon fontos a sorrendiség.

A medence belső burkolata szárazon érzékeny. Ha a csempére esik egy kalapács vagy a medencefóliára huppan egy deszka vagy rászórnak egy marék szeget, akkor az anyag sérülhet. Egy sérülés megszüntetheti a medencefólia vízzáróságát!

Jártunk úgy, hogy a medence hamarabb elkészült, mint a mellette lévő ház. A kész, kifóliázott medence ott állt hónapokig egy építkezésen, szárazon. Amikor fél év múlva feltöltöttük a medencét a medencefólia sérült volt és áteresztette a vizet. Természetesen mi voltunk a hibásak a fólia sérülése miatt úgy, hogy nem is láttuk a medencét fél évig. Egy marék csavart szedtünk ki belőle. Ki tudja mennyi deszka csúszott bele, és hány sniccer esett bele véletlenül. Azóta ragaszkodunk hozzá, hogy csak az építkezés befejezése után fóliázzuk ki a medencét. A fóliázást azonnal feltöltés és víztartási próba követi.