Medence fóliázásra alkalmas felület

A medence első osztályú fóliázásához elengedhetetlen a megfelelő felület előkészítés.

Sokszor futottunk bele abba, hogy "Majd a geotextilia eltakarja." A medence aljára és az oldalfalakra kerülő 300 g/m2 geotextil célja a felületvédelem és a vegyi reakciók megelőzése. 

De mit is értünk megfelelőnek?

 • Már az építés során a szerelvények elhelyezésénél figyelnünk kell a bekerülő idomok pontos elhelyezésére. A szerelvények medence felöli külső peremének a fallal egy síkban kell elhelyezkednie. Nem lehet bentebb, illetve kintebb se lóghatnak a fal síkjából, hiszen ezeken a helyeken a fóliát kivágjuk és a szerelvényeket szorítóperemmel rögzítjük a befalazókhoz. Érdemes beépített elemeket leragasztani, célja, hogy az szerelvények a glettelés során ne sérüljenek, illetve, hogy csavarok helyét tisztántartsuk. 

  Előkészítés:

  Fóliázásra alkalmas:


  Fóliázásra alkalmatlan:

  • A tökéletesen sima felület alatt azt kell érteni, mintha festésre készítenénk elő a medencénket. - Ehhez a falak két soros glettelésére van szükség, üveghálóval hálózva, valamint az aljzat kiegyenlítésére, amit érdemes kültéri padloponnal megcsinálni. Szükség esetén a fal felületek és/vagy a padló simára csiszolás - FONTOS! - Az ürítőbe ne menjen bele a padlopon, valamint a falban elhelyezkedő szerelvényeket ne gletteljék be.

   Fóliázásra alkalmas:

   • A száraz, alga- és penészmentes falfelület biztosítása ugyan úgy elengedhetetlen részét képezi a felület előkészítésének. Ez a probléma leginkább medence felújítások esetén jelentkezik, újonnan épülő medencék esetén fertőtlenítésre nincs szüksége.

   Fóliázásra alkalmatlan felület: 

   • Fontos, hogy a fóliabádog rögzítése a medence fal belső peremére történik. A fóliázást követően már csak a végső burkolat (szegélykő, wpc, műfű) kerüljön fel a medence peremére. (Koszorú öntésre fóliázást követően nincs lehetőség.