Medenceépítés télen? Hát persze!

Előbb vegyük át, hogy csinálja az átlag:

Szinte mindenkinek akkor jut eszébe medencét építeni, amikor virágzik a cseresznye és visszaérkeztek az első gólyák a Közel-Keletről.

"A medenceépítést tavasszal kell elkezdeni!"

medence építés tavasszal

Helytelen!

Strandszezon ≠ Medeceépítés szezon

Hadd mutassam be neked egy rövid videóval az átlagos és a tudatos megrendelőt: Pétert és Krisztiánt

 

 

Miért éri meg télen (ősszel) megépíteni a medencét?

A válasz egyszerű: ha a ősszel készül, nem csak sóvárogni kell utána egy nyáron át, hanem azonnal tudja használni a család, amint bejön a jóidő!

Amennyiben tavasszal fogsz bele a projektbe, nagy valószínűséggel augusztusban ér véget (ha véget ér). Nyár végén pedig már hűvös van, és nem olyan a pancsolás, mint a tomboló melegben. A gyerekek egész nyáron toporogtak, a munkások szétverték a kertet, a nyári szünet egy agyrém volt: por, munkagép, betonkeverő, sár, melósok, nyűg.

Sok ügyfelünk járt úgy, hogy a medence elkészült nyár végére, a kert rendbetétele pedig eltolódott jövő tavaszra. A jövő tavaszból pedig nyár közepe lett, és már két nyár úszott el a medence és a kert miatt.

A megoldás egyszerű: a medenceépítésbe nyár végén a legjobb belefogni

Augusztusban érdemes megtervezni, konzultálni medencetechnikában jártas szakemberrel. Árajánlatot kell kérni. Ekkor javasolt a kőműves csapattal megegyezni. A földmunka elkezdődhet szeptemberben. Ekkor a terv alapján bekerülnek a földbe a medence gépházhoz menő közmű vezetékek. Az alapozás, betonmunka lebonyolítható szeptemberben. Ha októberre is tolódik a betonszerkezet befejezése, akkor sincs gond.

A medence gépháza akár novemberben is megszerelhető. Gépészeti szerelést 5 oC-ig lehet végezni.

Medencét fóliával burkolni 20 oC lehet. Erre két megoldás van: vagy kivárod a tavaszt, vagy elkészíti a vállalkozó a burkolást fűtött sátor alatt télen.

medence fóliázás télen fűtött sátor alatt

Kifóliázott medence fűtött sátor alatt 2018. november 30-án. Kellemes volt bent az idő. A sárga csövön jött be a medencetérbe a meleg levegő a gázolajos fűtőberendezésből.

medence fóliázás télen fűtött sátor alatt

Elkészült a fóliázás a sátor alatt, jöhet a feltöltés!

 

medenceépítés télen

A vízfeltöltés és a téliesítés után pihen a medence tavaszig. Tavasszal leszedjük a medencéről a téli takarót, és indulhat a szezon!

 

Tavasszal csak "megnyomod a gombot" és üzemel a medence

Ekkor elkészíthető a medence körüli burkolat (WPC, térkő, hidegburkolat, stb.) és a kert.

Mit nyerek én ezzel?

Egy teljes nyarat!

A kész medencében május végén már csobbanhat a család és a tomboló hőségre már a kert is kész lesz. Júniusra kihajt a friss fű, vagy meggyökerezik a tavasszal letett gyepszőnyeg. Légy előrelátó, és készíttesd el a medencédet a "holtszezonban", ne a legjobb strandidőben!

A fenti képeken látható medence több éve hibátlanul üzemel!

Nem fagyott szét benne semmilyen cső, nem sérült télen a fólia és nem lett baja a gépészetnek attól, hogy decemberben lett átadva a medence. Szakszerűen téliesítettük, májusban beüzemeltük.

Májusban jöttek a térkövesek és a kertészek:

medenceépítés télen

Összegezve a mondandómat:

Strandszezon ≠ Medeceépítés szezon

Légy te is józan és spórolj meg magadnak egy nyarat! Keress bennünket még nyáron, hogy ősszel elkezdhessük együtt a munkát!

 

Őszi medenceépítés sikersztori első kézből

Kaptunk egy visszajelzést Andrástól a Facebook csoportunkban, aki az őszi kivitelezés mellett döntött. Közöljük a bejegyzését szóról szóra:

Amikor eldöntöttem, hogy építek egy medencét, nagyon be voltam indulva és tavasz volt. Szerencsére apám lebeszélt róla, hogy legyen az első kapavágás szeptember elsején. Így is lett, nem bántam meg, tavasz közepére elkészült a medence, most már a fű is gyönyörű.

Nyáron elődöntöd, tervezed és spórolsz! Lesz fél éved hogy összeszedd az infót és a pénzt. Ősszel lehet kezdeni...

Andrástól fényképet is kaptunk. A medencéje és a kert így nézett ki 2020 június közepén.

medence építés ősszel és télen Budapesten

 Gratulálok András! Jól döntöttél!